Chrząszczówka – czyli nalewka na czarnym bzie

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest niezła, ale z owoców jest o niebo lepsza. Niezmiennie w mojej pierwszej dziesiątce

Nalewka dla prawdziwych smakoszy, o znacznie bogatszym smaku i aromacie aniżeli klasyczna nalewka na czarnym bzie.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI 

  • 35 dag owoców czarnego bzu
  • 200 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 2 goździki
  • maleńki kawałek kory cynamonu
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 125 ml wody źródlanej (opcjonalnie)

ZASADY

Owoce bzu obskubać z baldachimów, wybrać tylko te zdrowe i dojrzałe, wsypać do słoja, zalać alkoholem, dodać goździki i cynamon. Słój szczelnie zamknąć odstawić na 2 tygodnie i regularnie potrząsać.

Po tym czasie zlać płyn znad owoców. Cukrem zasypać owoce* i lekko je rozgnieść, czekać aż cukier się rozpuści (około 2 tygodnie) po czym zlać syrop znad owoców, dodać łyżeczkę cytryny,  wymieszać z nalewką i odstawić do sklarowania na kolejne 2 tygodnie, po czym przecedzić przez filtr do kawy. ** Zlać do butelek i pozwolić dojrzewać przynajmniej przez kwartał.

* jeśli wolicie nieco słabszą nalewkę – cukier należy rozpuścić w wodzie i w tej postaci dodać go do owoców, wówczas również należy czekać 2 tygodnie aby wszystko ładnie się przegryzło
**nalewka znakomita jako wymówka – to bowiem jedna z grupy klasycznych nalewek zdrowotnych
About these ads