Nalewka sosnowa

To już ostatnia chwila, by chwycić za koszyk i udać się do lasu na skubanie choinek. Pogoda sprzyja, więc: gotowi do spaceru, start!

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki młodych pędów sosnowych*
  • 50 dag cukru
  • 2 szklanki przegotowanej wody źródlanej
  • 3/4 l spirytusu
*Przygotujmy się na to, że skończymy z łapami oklejonymi żywicą.

ZASADY

Świeżo zerwane pędy sosnowe* wkładamy do słoja, przesypujemy warstwowo cukrem, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce aż cukier zupełnie się rozpuści (około 3 tygodni).

Wytworzony syrop łączymy z gorącą wodą i odstawiamy na kilka dni. Kiedy się ładnie sklaruje – filtrujemy przez bibułę filtracyjną lub filtr do kawy i mieszamy ze spirytusem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w chłodne, ciemne miejsce.

*W Polsce, na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. z dnia 28 lipca 2004 r.) pod ścisłą ochroną gatunkową znajduje się sosna błotna (P. x rhaetica), sosna górska (P. mugo) i sosna limba (P. cembra).
About these ads