Ananasówka

Zima trudna, zima brudna, zima nudna, żaden bal… chyba, że zrobi się ananasówkę.

This slideshow requires JavaScript.

 SKŁADNIKI

  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • 300 ml spirytusu
  • 200 ml wódki
  • kawałek kory cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 ml białego rumu
  • 300 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 3 tygodnie
  • Faza 2 (wyciąganie soków): 2-3 tygodnie
  • Faza 3 (pierwsza maturacja): 1 dzień
  • Faza 4 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 5 (maturacja): przynajmniej sześć miesięcy

 ZASADY

Ananasa* dokładnie myjemy, usuwamy rdzeń, a miąższ wraz ze skórką kroimy w kostkę i wrzucamy do słoja. Dodajemy posiekaną wanilię i pokrojony cynamon, a także spirytus połączony z wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy naszą potencjalną nalewkę na trzy tygodnie.

Po trzech tygodniach nalew zlewamy do butelki, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu, aż ten zupełnie się rozpuści (2-3 tygodnie).

Kiedy cukier zamieni się syrop odlewamy go i wyciskamy sok z pokrojonego ananasa**. Łączymy syrop i wyciśnięty sok z nalewem, dodajemy rum i odstawiamy na dobę.

Filtrujemy i odstawiamy na 6 miesięcy.

 *Ananas to jeden z najbardziej uniwersalnych owoców, znakomicie sprawdza się w ciastach, daniach mięsnych, jako niezobowiązująca przekąska, również alkohol potrafi z niego wyciągnąć to, co najlepsze.
** przydatna na tym etapie może okazać się gaza lub flanela
About these ads