Pomarańczowa gorzka, choć z miodem

Oryginalny przepis daje mocną i cierpką nalewkę, miód jednak łagodzi obyczaje i okolice

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 6 pomarańczy + 2 bardzo słodkie
  • 2 litry wódki
  • 200 ml miodu

ZASADY

1. Na dobry początek

Z dokładnie umytych sześciu pomarańczy okroić bardzo ostrym nożykiem tylko wierzchnią, pomarańczową skórkę*. Wysuszyć ją, po czym wrzucić do gąsiorka i zalać dwoma litrami wódki. Gąsiorek szczelnie zakorkowaći zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni (nie dłużej!).

* I tym cudownym sposobem zostaje nam 6 obranych pomarańczy, z których możemy zrobić co bądź, dla tradycjonalistów polecam sok, osoby bardziej niekonwencjonalne mogą wykonać z nich piramidę, albo zaaranżować bitwę na pomarańcze.

2. Około 8 dni później

Po tym czasie zlać wódkę, dodać sok wyciśnięty z 2 słodkich pomarańczy oraz miód, dokładnie wymieszać, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Wódka po dodaniu soku może trochę zmętnieć, ale po kilku tygodniach się wyklaruje.*

* Przyznam, że jest to najbardziej malownicza, ze wszystkich moich nalewek.
Advertisements