Francuska „44”

To nie damski pistolecik, ani frywolny numerek, tylko świeżutka naleweczka kawą pachnąca…

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 pomarańcza
  • 44 ziarna kawy*
  • 44 kostki cukru
  • 1 l wódki 40%*
* aby uniknąć kupowania wielkiej paczki kawy, udaliśmy się do sklepu „Herbaty Świata” (to nie jest błąd w druku, jak się okazuje nie są herbacianymi ekstremistami). Próba przekonania pani ekspedientki, że wystarczą nam 44 ziarenka spełzła niestety na niczym, więc trzeba było zakupić 50 g (jednak, to, że nam się nie udało, nie znaczy, że wy nie powinniście spróbować!)
* jeśli komuś uda się wyprodukować 44% to może będzie nawet bardziej na temat 😉

ZASADY

Pomarańczę dokładnie umyć albo wyszczotkować i sparzyć. Zrobić w niej nożem 44 nacięcia, w których umieścić ziarenka kawy. Pomarańczę umieścić w słoju wraz z cukrem, zalać wódką i szczelnie przykryć.

Macerować 44 dni.

Zlać nalew i wycisnąć do niego pomarańczę. Następnie nalew przefiltrować, przelać do butelek i zakorkować. Efektem jest gęsta nalewka, której lekką pomarańczową kwaskowatość równoważy nieco cięższa nuta kawowa.*

* można używać kawy aromatyzowanej, wówczas dodamy nalewce nowego smaczku, choć z naturalnej kawy wyciągniemy więcej aromatu.
Advertisements