Nalewka ajurwedyjska

Na bazie tego cudnego naparu jakim jest herbatka ajurwedyjska postanowiłam w przebłysku geniuszu uczynić nalewkę…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • litr wody
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka goździków
  • łyżeczka kory cynamonu
  • 2 ziarnka czarnego pieprzu
  • miód
  • spirytus (ok. 1/3 litra)

ZASADY

Wodę zagotować, dodać potarty na tarce imbir, przemielone lub zgniecione ziarna kardamonu, pieprzu, goździki i cynamon. Gotować kwadrans*

*do tego momentu (z pominięciem mleka) zasadniczo bez zmian

Czekamy aż napar przestygnie, przelewamy całość do słoja i dolewamy spirytusu i dodajemy kilka łyżek miodu lipowego. Zakręcamy słój i odczekujemy około tygodnia. Następnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Potem poczekamy przynajmniej miesiąc, żeby posmakować, jak pięknie spirytus wyciąga aromat korzeni o dojrzewa sobie w szafeczce.

Reklamy