Kwas chlebowy

Ten domowej roboty do złudzenia przypomina towar, który można nabyć na Ukrainie czy w Mołdawii wprost z beczek przy drodze i nie ma nic wspólnego ze słodkim ulepkiem z marketów

 

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 30 dag razowego żytniego chleba*
  • 25 dag cukru
  • 1/2 dag drożdży
  • garść rodzynek lub sok z 1/2 cytryny
*tylko żadnych ulepszaczy i koniecznie bez karmelu – przyznaję, nie jest łatwo znaleźć taki cud piekarnictwa, ale warto się wysilić dla lepszego efektu!

ZASADY

Chleb zalać 4 litrami wrzącej wody i ostudzić. Potem dodać cukier, rozpuszczone w wodzie drożdże, trochę rodzynek lub sok z cytryny. Odstawić na 24 godziny – po czym przecedzić, zlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na trzy dni.

Pić na zdrowie!*

* uwaga, napój cały czas w butelkach pracuje i to w pocie czoła, a zatem radzę otwierać butelki ze sporą ostrożnością, aby nie przyozdobić sobie kuchni kwasowym wzorkiem.
Advertisements