Likier ananasem pachnący

Likier ananasowy jest znakomity o każdej porze roku, zimą na rozgrzewkę, latem jako dodatek do lodów

This slideshow requires JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 750 ml spirytusu 
  • 500 g cukru,
  • 300 ml wody

ZASADY

Świeżego ananasa myjemy, osuszamy i kroimy wraz ze skórą w plastry lub kostkę*. Następnie ananasa wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem połączonym z wodą. Słój zamykamy i postawiamy w cieniu na tydzień. 

Po zakończeniu macerowania zlewamy nastaw do butelek. Cukrem zasypujemy owoce w słoju i pozostawiamy na 2 tygodnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wówczas łączymy syrop z nastawem, odstawiamy na jeden dzień, po czym filtrujemy i  odstawiamy na 3 miesiące*.

Polecam podzielenia nalewki na dwie części, do jednej połowy można dodać do smaku odrobinę białego rumu lub białego wina półsłodkiego

*podobno można zastąpić go ananasem z puszki (250g) – ale po co ktoś chciałby robić coś takiego?!
Advertisements