Imbirowa agrestówka

Pojechałam w odwiedziny do rodzinnego ogródka, zrywać lipę, a tu niespodzianka, rośnie agrest i się do mnie uśmiecha, aż żal było na ten szeroki uśmiech nie odpowiedzieć

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu*
  • 30 dag płynnego miodu
  • pół laski wanilii
  • kawałek imbiru
  • 1 litr wódki

* w moim przypadku to był mały krzaczek i uzbierało się tylko na pół porcji, niestety

ZASADY

Dojrzałe owoce oczyścić dokładnie z szypułek, opłukać i osuszyć. Wrzucić do słoika i lekko rozgnieść. Dodać wanilię, imbir i zalać wszystko wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. 

Po 3 tygodniach zlać nastój i przecedzić przez sito. Pozostałe w słoiku owoce zalać miodem i odstawić na kolejne 3 tygodnie, w tym czasie regularnie potrząsając słoikiem *

* najlepiej w rytm letnich przebojów (tytuł dowolny, byle żwawy)

Po tym czasie licznych wstrząsów połączyć sok agrestowy z odlanym wcześniej alkoholem, przefiltrować i rozlać do butelek. Zakorkować i pozwolić by dojrzewała przez kolejny miesiąc w chłodnym miejscu.*

*czytaj: z dala od naszych oczu i chwytnych części ciała


 

Reklamy