Miodowa truskaweczka

Nalewek truskawkowych nigdy dość, skoro więc w sklepach i na straganach są jeszcze resztki tychże owocków, warto skusić się na jeszcze jeden przysmak…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki płynnego miodu*
  • 1 litr wódki
* lipowy przoduje

ZASADY

Dojrzałe truskawki umyć i obrać z szypułek. Wrzucić do gąsiorka* i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni.

* słoik też da radę

Po sześciu tygodniach zlać nastój, a owoce zalać miodem. Zamknąć i odstawić na kolejne 2 tygodnie, codziennie potrząsając naczynkiem. Następnie sok z truskawek zlać i połączyć z odlanym wcześniej alkoholem. Dobrze zamknąć i odstawić na tydzień. Wreszcie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.

Reklamy