Maliniak na rumie

Nalewka na malinach jest jedną z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych nalewek. W długie, zimowe wieczory nie może jej zabraknąć w żadnej spiżarce.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg malin *
  • 200 ml spirytusu
  • 150 ml wódki
  • 150 ml białego rumu
  • szklanka miodu
  • sok z połowy średniej cytryny
* oczywista najlepsze są bardziej aromatyczne maliny leśne, jeśli ktoś ma las w okolicy polecam taki konserwowanie owoców, zamiast bezpośrednie rozpuszczanie w sokach żołądkowych

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (wysysanie soków): cztery dni
  • Faza 2 (maceracja): pięć tygodni
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

ZASADY

Oczyszczone, opłukane i osuszone maliny wrzucamy do słoja, zalewając je miodem i cytryną i pozwalamy przez następne 4 dni, by wytrącił się sok podczas gdy nalewka będzie leżakować na słoneczku. Następnie wlewamy cały alkohol i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce na kolejnych 5 tygodni. Po tym czasie filtrujemy nalewkę do butelek i odstawiamy na przynajmniej 3 miesiące.

Reklamy