Porzeczkowa na czarno

Szypułkowanie 2 kg porzeczek – bezcenne

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki czarnych porzeczek
  • 2 szklanki młodych pędów z listkami, lub garść listków
  • 4-6 goździków
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki*

*w oryginalnym przepisie mamy 4 szklanki spirytusu, ale to już kwestia smaku, uważam, że ta mała poprawka ładniej wyciągnie smak.

ZASADY 

Porzeczki szypułkujemy, myjemy, osuszamy i wrzucamy do słoja wraz z listkami i goździkami, zasypując całość cukrem. Przez kolejne 4-5 dni potrząsamy delikatnie słojem, pomagając cukrowi się  rozpuścić.

Po kilku dniach dolewamy mieszankę spirytusu z wódką, dodajemy miód i odstawiamy nalewkę na 6 tygodni, pozwalając by sobie spokojnie dochodziła w kąciku*.

* pierwszy raz tę nalewkę robiliśmy po tym, jak na Łotwie próbowaliśmy Balsamu Ryskiego – który w wersji podstawowej smakuje niczym lekarstwo na żołądek, jednak w opcji z czarną porzeczką, okazał się prawdziwym przebojem wakacji, odtąd nalewkę z czarnej porzeczki robimy obowiązkowo co roku, to jedna z najlepszych nalewek w zestawie
Po 6 tygodniach nalew zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek i tu następuje najtrudniejszy moment – na spożycie trzeba czekać długich 6 miesięcy, kiedy to przez nikogo niepokojona będzie mogła dojrzewać w butelkach*.
* podobno bardzo ciekawy efekt daje dodanie do każdej butelki 3-4 ziaren pieprzu oraz małej gałązki tymianku. 



Advertisements