Malinówka – aromatyczna nalewka na malinach

Który przepis wybrać? Zalewać malinę bezpośrednio spirytusem? A może zasypać cukrem i czekać 6 miesięcy na efekty? Czy jednak zalać syropem dorzucając pestki moreli? To niemal wybór Zofii! 

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wódki
  • szklanka cukru (lub dwie)

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (słoneczna maceracja): siedem dni
  • Faza 2 (maceracja): trzy tygodnie
  • Faza 3 (dosładzanie) około tygodnia
  • Faza 4 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 5 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

ZASADY

Oczyszczone, opłukane i osuszone maliny wrzucamy do słoja, zalewając je mieszanką wódki i spirytusu. Słój zakręcamy i pozwalamy nalewowi poopalać się przez tydzień w nasłonecznionym miejscu. Po czym na kolejne 3 tygodnie odstawiamy je w miejsce zaciemnione. 

Po miesiącu można zrobić co następuje (do wyboru):

OPCJA 1

Odcedzić część nalewki, przefiltrować i w ten sposób wykonać wódkę malinową, zaś do reszty nalewu wsypać szklankę cukru, poczekać kilka dni, aby się rozpuścił, następnie przefiltrować odsączając maliny i przelać nalew do butelek. Poczekać jeszcze 3 miesiące aby nalewka spokojnie dojrzała.

OPCJA 2

Do całości nalewu dodać szklankę cukru i szklankę miodu, poczekać kilka dni, aby się wszystko ładnie rozpuściło i wymieszało, następnie przefiltrować nalewkę odsączając maliny* i przelać ją do butelek. Poczekać jeszcze 3 miesiące aby nalewka spokojnie dojrzała.

*pozostałe maliny można zalać źródlaną wodą albo słodką śmietanką i przygotować sobie wyborny malinowy drink
Advertisements