Klasyczna nalewka na czarnym bzie

Wersja dla fundamentalistów, czyli bez korzeni i dodatków, forma czysta, tylko alkohol i cukier.

Miłośnikom bardziej korzennych smaków polecamy Chrząszczówkę.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 500 g owoców czarnego bzu
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 125 g cukru

ZASADY

Oczyszczone i osuszone owoce wkładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w nasłonecznionym miejscu, by owoce oddały cały swój smak i aromat. Operacja ta trwa około miesiąca.

Po tym czasie zlewamy płyn znad owoców. Następnie przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy nasz syrop ostygnie porządnie mieszamy z odlaną nalewką.

Aby obie części mogły się porządnie przegryźć odstawiamy naszą nalewkę na kolejny tydzień. Po czym filtrujemy, przelewamy do butelek i czekamy zaledwie pół roku by zdążyła porządnie dojrzeć*.

*jeśli w czasie przelewania niechcący wyleje nam się kilka kropel na stół, pod żadnym pozorem nie ścierać gąbką, tylko usuwać półgębkiem! Nalewki nie znoszą marnotrawstwa.
Advertisements