Kalinówka

Jeśli ktoś miał w ręce kalinę spostrzegł na pewno dwie rzeczy – piękny kolor i bardzo niepiękny aromat. Szczęśliwie ten pierwszy potęguje się w zetknięciu z alkoholem, ten drugi zaś z czasem wietrzeje (podobno). Jedno jest pewne, kalinówka jest dziś prawdziwą rzadkością

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 300 g owoców

  • 300 g miodu

  • 300 ml wódki

  • 300 ml spirytusu

ZASADY

Owoce* oddzielamy od baldachimów, wybierając te bardziej miękkie, myjemy, osuszamy i wkładamy na noc do zamrażalnika*. Następnie rozmrozić je w rozgrzanym piekarniku (nie piec). Przełożyć do słoika, zalać alkoholem i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.

P0 rzeczonych 2 tygodniach nalew zlać, owoce wycisnąć i sok przefiltrować, po czym połączyć z nalewką. Płynny miód dodać do nalewki i potrząsać, aż się połączą. Przelać do butelek i czekać sześć miesięcy na efekty naszych wysiłków.

*dawno nie widziałam takiej rzeszy różnorakich pająków, jak podczas zbierania kaliny! może przyciąga je specyficzny zapach tej rośliny, jeśli jednak ktoś nie jest fanem tych stworzeń, radzę trzymać się od drzewa na bezpieczną odległość.
* zamrażanie jest konieczne, by pozbyć się toksyn
Advertisements