Nalewka winna zielonogórska

Zrobiona na czarnych winogronach przywiezionych z zielonogórskich winnic a zgromadzonych w czasie imprezy winobraniowej

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych winogron winnych*
  • 1 kg płynnego miodu
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml czystej wódki
  • 5 goździków
  • ½ laski wanilii
* deserowych nie polecam, to nie ten smak

 ZASADY

Dojrzałe owoce starannie myjemy, usuwamy szupuły i wkładamy do słoja z goździkami i wanilią. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na sześć tygodni, regularnie potrząsając słojem.

Po sześciu tygodniach nalew zlewamy a owoce zalewamy miodem i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, pozwalając aby miód całkowicie rozpuścił się w soku. Kiedy już będziemy mieć pewność, ze miód jest doskonale winny, zlewamy winogronowy syrop i łączymy go z wcześniej odlanym alkoholem. Filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy w bezpieczne miejsce* na kolejne trzy miesiące.

*poza zasięgiem wzroku i lepkich paluszków

Advertisements