Winoroślówka

To nieprawda, że winogrona nadają się tylko na wino i rodzynki. Nalewki z ciemnych winogron mają niezwykły, intrygujący aromat i smaczek

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych winogron winnych*
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml czystej wódki
  • 500 ml płynnego miodu
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • ½ laski wanilii
  • 2 cm pokruszonej kory cynamonowej
  • niegazowana woda mineralna
*najlepiej nabyć u zaprzyjaźnionego winiarza, albo uszczknąć z własnej przydomowej winorośli – te owoce mają kompletnie inny smak niż winogrona deserowe, które można nabyć w sklepie, poza tym nalewka na deserowych trudno się klaruje

 ZASADY

Owoce przebieramy, płuczemy i suszymy*, szypułkujemy i wkładamy do słoja. Zalewamy miodem i odstawiamy na dwa dni, przykrywając otwór gazą. Po dwóch dniach dodajemy przyprawy korzenne i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc.

* robiąc wino oczywiście winogron nie myjemy (ze względu na znajdującej się na skórce naturalne kultury drożdży), są również szkoły mówiące, ze także przy robieniu nalewek nie należy tego robić, inne z kolei uważają, że wszelkie dodatkowe wzmacniacze nie są w nalewce mile widziane

Po miesiącu nalewkę zlewamy, a owoce odciskamy. Dodajemy (przegotowaną) wodę mineralną, wyrównując poziom nalewki do 1,5 l. Mieszamy i odstawiamy na dobę, po tym czasie filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy do piwniczki na dobre pół roku.


Advertisements