Jarzębiak

Lato bogatsze jest w owoce, jednak nie jest w stanie dorównać jesieni w kwestii owoców na najbardziej wykwintne nalewki. Weźmy taką jarzębinę, wielu ludzi nie wierzy nawet, że to da się jeść, tymczasem to genialny owoc na przetwory i nade wszystko – nalewki!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 400 g jarzębiny
  • 200 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 2/5 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki wody mineralnej niegazowanej

ZASADY

Jarzębinę zebrać po pierwszych przymrozkach, albo nie czekać i zebrać ją wcześniej, przemrażając 24 h w zamrażarce, po czym wyjąć, wrzucić na blachę i przesuszyć nieco w piekarniku*. Następnie ostudzić, włożyć do słoja i zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach przefiltrować i połączyć z przygotowanym syropem (zagotować wodę, dodać cukru, odszumować i przestudzić).  Wlać do butelek i odkorkować po 5 miesiącach!

*jedna szkoła mówi, że wystarczy odmrozić, inna, ze podsuszyć aż do lekkiego zwiędnięcia
Reklamy