Jarzębinówka

Dziecięciem będąc byłam świecie przekonana, że z jarzębiny wykonać można co najwyżej korale, stąd moje niepomierne zaskoczenie przy pierwszej degustacji nalewki z jarzębiny. Co tu dużo opowiadać – łapcie koszyki i do lasu!

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 400 g jagód jarzębiny
  • 400 g cukru
  • 300 ml wódki
  • 100 ml spirytusu
  • sok z 1 cytryny

ZASADY

Jarzębinę przemrozić, a następnie osuszyć w piekarniku i przestudzić. Jagody włożyć do słoja i przełożyć cukrem. Całość skropić sokiem z cytryny i zalać wódką zmieszaną ze spirytusem. Odstawić nastaw na trzy tygodnie. 

Po 3 tygodniach zlać nalew, a z owoców odcisnąć sok, połączyć z nalewką a następnie przefiltrować i rozlać od butelek, grzecznie odnieść do piwnicy i spokojnie odczekać przynajmniej 4 miesiące na efekty (warto!).

Advertisements