Pigwowa z miodem

Nie jest łatwo kupić pigwę, jednak warto popytać znajomych czy przypadkiem nie mają w ogrodzie tego owocu, który w formie czystej smakować może tylko masochistom, zaś w przetworach jest niezwykłym przeżyciem dla kubków smakowych…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg płynnego miodu

  • 500 ml wódki 45%

  • 500 ml spirytusu

ZASADY

Dojrzałe owoce pigwy umyć, dokładnie usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić owoce do gąsiorka i zalać wódką zmieszaną ze spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Raz na kilka dni z przekonaniem potrząsać gąsiorkiem.

Po miesiącu nalew zlać, a owoce zalać miodem i odstawić na dwa tygodnie.

Po dwóch tygodniach połączyć syrop z nalewem i odstawić na kolejne 2 tygodnie.

Po ich upływie (wreszcie!) przefiltrować i rozlać do butelek, po czym pozwolić, by spokojnie nasza pigwówka dojrzewała w piwniczce przez dobre 3 miesiące. 

Reklamy