Pigwówka z pomarańczą

Jesień to najlepszy czas na klasyczne staropolskie nalewki. Czasem jednak do klasycznego przepisu warto wprowadzić odrobinę egzotyki…

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy

  • 3 szklanki wódki

  • 1/2 szklanki spirytusu

  • szklanka cukru

  • 1/2 szklanki miodu

  • mała pomarańcza

ZASADY

Owoce pigwy dokładnie myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie miąższ kroimy w plasterki, wrzucamy do słoja i zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem. Szczelnie zakręcamy i ustawiamy w nasłonecznionym* miejscu na 6 tygodni, okazjonalnie potrząsamy słojem**.

*naprawdę nie wiem skąd wziąć w listopadzie nasłonecznione miejsce

**na przykład czekając aż zagotuje się woda na kawę

Po sześciu tygodniach nalew zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem i przez kolejny tydzień pozwalamy aby wytworzył się syrop.

Po tygodniu wytworzony syrop łączymy z miodem oraz nalewem. Pomarańczę sparzamy i osuszamy, delikatnie odkrawając skórkę (bez albedo). Skórkę kroimy w paski, a z pomarańczy odciskamy sok. Łączymy nalew ze skórką i sokiem i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.

Po 3 tygodniach nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, aby przez kolejny kwartał mogła nabierać mocy i aromatu w spiżarni.

*na przykład czekając aż zagotuje się woda na kawę
Advertisements