Sosnówka

Przy pogodzie nie ma nic lepszego niż spacer po lesie, jednak kiedy aura nie dopisuje warto mieć las w domu. Maj to idealny czas by się o to zatroszczyć.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 200 g młodych pędów sosnowych
  • cukier
  • 1l czystej wódki

ZASADY

Młode pędy umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem tak, by były w całości przykryte. Słoik stawiamy w nasłonecznionym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsamy. Po kilku tygodniach, kiedy cukier się rozpuści, zlewamy syrop do butelki z ciemnego szkła i wkładamy go do lodówki.

Pędy zalewamy wódką i odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy naszą nalewkę przez filtr do kawy*, przelewamy do butelek i czekamy aż nalewka dojrzeje przez przynajmniej 6 długich miesięcy…

*Jeśli uznamy, że nalewka jest zbyt wytrawna możemy dodać trochę syropu z lodówki. Reszta syropu może nam służyć zimą podczas przeziębień w formie czystej lub możemy wymieszać go ze spirytusem w proporcjach 1:1.
Advertisements