Świerkówka

Jeśli nie chce Ci się wyjść do lasu, sprowadź trochę lasu do swojego domu.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 250 g pędów świerkowych
  • 500 g cukru
  • 300 ml spirytusu
  • 200 ml wody

ZASADY

Wkładamy nasze pędy* do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie – do momentu rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie syrop zlewamy i łączymy z przegotowaną, letnią wodą, po czym odlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Pędy zalewamy alkoholem i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Po tym czasie łączymy alkohol z syropem, a całość filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku, by mogła dojrzeć. 

* Wiele ludów (w tym północnoamerykańscy Indianie) używało żywicy z różnych gatunków świerków w formie gumy do żucia. Młode pędy często jedzono na surowo, czasami je gotowano, ponieważ są one lekko kwaskowate, podobno świetnie pasują również do sałatek.


Advertisements