Lipowa bzówka

Warto robić tę nalewkę wiosną, kiedy tylko zakwitną bzy, jednak suszone kwiaty czarnego bzu można teraz kupić o każdej porze roku w sklepach z ekologiczną żywnością.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki świeżych kwiatów czarnego bzu lub jedna suszonych
  • 100 ml syropu z lipy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 200 ml wódki
  • 200 ml spirytusu

ZASADY

Zalewamy kwiaty syropem i odstawiamy na około 3 tygodnie.

Po tym czasie dolewamy alkohol i pozwalamy, by nastaw pooddychał sobie jeszcze przez kolejne 3-4 tygodnie. Wówczas odsączamy kwiaty i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy.

Po następnych 2 tygodniach nalewkę filtrujemy i pozwalamy, by przez 2 – 3 miesiące składniki się przegryzły. A gdy już dokonają wzajemnej konsumpcji otrzymamy przepyszną, aromatyczną nalewkę, w której wyczuwamy tak wyraźne nuty bzowe i lipowe, że aż układają się w radosną pieśń cisnącą nam się na usta w trakcie degustacji.


Reklamy