Listkówka. Nalewka na listkach czarnej porzeczki

Uwielbiamy nalewkę z czarnej porzeczki. Jednak w tym niepozornym krzaczku kryje się więcej ciekawych smaków. Dlatego tym razem sięgamy również po listki.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 300 ml średnio ubitych młodych listków czarnej porzeczki
  • 600 ml spirytusu
  • 100 ml miodu

ZASADY

Świeżo zerwane młode listki siekamy na paseczki, wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie aby alkohol wyciągnął smak i kolor.
Po tym czasie zlewamy nasz intensywnie zielony alkohol, a do listków dodajemy miodu, odstawiając na kilka dni.
Wreszcie łączymy alkohol z syropem i czekamy tydzień, aby składniki ładnie się połączyły. Wówczas przelewamy płyn do butelek, najlepiej zielonych – wówczas efekt podczas przelewania go z butelki do kielonka będzie prawdziwie zaskakujący!

Advertisements