Smoczyca czyli nalewka na czerwonej porzeczce

Nalewka z czarnej porzeczki jest legendarna, jednak nie należy lekceważyć również jej krwistej kuzyneczki.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 900 g czerwonej porzeczki
  • 600 ml wódki
  • 300 ml spirytusu
  • 500 g cukru
  • 100 g miodu akacjowego
  • laska wanilii

ZASADY

Zdrowe porzeczki odszypułkowywać, przepłukać i osuszyć. Włożyć do słoja, zalać alkoholem i dodać wanilię. Zakręcić słój i wystawić na nasłoneczniony parapet, okazjonalnie potrząsając słojem.

Po miesiącu nalew zlewamy, a owoce zalewamy miodem i zasypujemy cukrem, ponownie zakręcając słój i pozwalając, by cukier elegancko się rozpuścił, a kiedy to nastąpi syrop odlewamy, a z owoce ręcznie wyduszamy do ostatniej kropelki. Teraz możemy połączyć zlany wcześniej alkohol z syropem i odstawić nalewkę na tydzień do sklarowania. Wreszcie całość filtrujemy i przelewamy di butelek, by móc cieszyć się smakiem nalewki już po sześciu miesiącach leżakowania!

Reklamy