Jagodzianka. Nalewka na borówce czarnej

Dla wytrwałych przygoda zaczyna się już w lesie, podczas skubania krzaczków, pragmatycy starują dopiero przy kuchennym blacie

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg  jagód
  • 750 g cukru
  • 1 l wódki
  • 500 ml spirytusu
  • kawałek kory cynamonu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (wyciąganie soku): tydzień
  • Faza 2 (pierwsza maceracja): miesiąc
  • Faza 3 (druga maceracja): dwa tygodnie
  • Faza 4 (dojrzewanie): minimum pół roku

ZASADY

Owoce delikatnie płuczemy i osuszamy, wsypujemy do gąsiorka, przesypujemy cukrem i przykrywamy gazą. Czekamy aż cukier wydobędzie z owoców sok (trwa to około tygodnia) po czym dolewamy spirytus do słoja z owocami i sokiem i odstawiamy na miesiąc.

Po tym czasie odlewamy nastaw do butelek, a owoce zalewamy wódką na kolejne dwa tygodnie, dodając cynamon.

I wreszcie, gdy wódka dokona dzieła, przecedzamy zawartość gąsiorka przez sito, a owoce solidnie odciskamy. Teraz łączymy wódkę z wcześniej odlanym spirytusem i całość filtrujemy. Przelewamy do butelek, butelki zakręcamy, wynosimy do piwnicy i odczekujemy nie mniej niż pół roku na pierwszą degustację.

Advertisements