Wiśniówka głogowska

To wiśniówka dla miłośników drylowania. Jednak wykonując tę niewdzięczną czynność  można przy okazji wykryć, czy nie mamy w owocach nieproszonych lokatorów

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 10 pestek z wiśni
  • 1/2 kg cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki

ZASADY

Wiśnie płuczemy i osuszamy, a następnie cierpliwie drylujemy, zachowując około 10 pestek. Wiśnie wraz z ową garścią pestek wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką* i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce aż wytrąci się sok.

* aby do środka nie dostały się muszki, bo po co nam dodatkowe twarze do podziału soku?

Gdy cały cukier się rozpuści zlewamy sok do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do zimnego soku dolewamy 500 ml spirytusu, mieszamy  i wlewamy do butelek. Wiśnie po odcedzeniu soku zalewamy wódką (500 ml) i odstawiamy na 2 tygodnie.

Po tym czasie do dużego naczynia przecedzamy wódkę oraz wlewamy sok ze spirytusem*. Wszystko mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawić na 3 miesiące, po tym czasie jest już pyszna, jednak rewelacyjna jest kiedy postoi w ciemnym, chłodnym miejscu przez jakieś 2 lata.

* wiśnie można włożyć do słoika, zalać nalewką lub alkoholem i w stosownym czasie wykorzystać: do deserów lub do ciasta.

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (wyciąganie soku): kilka dni
  • Faza 2 (maceracja): dwa tygodnie
  • Faza 3 (dojrzewanie): minimum 3 miesiące
Reklamy