Gruszkówka

Gruszki mogą wydawać się nieco zbyt mdłe do nalewek, jednak odpowiedni przepis, a do tego aromatyczna gruszka mogą zmienić nasze dzieło w prawdziwą poezję.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg soczystych i aromatycznych gruszek*
  • 200 ml spirytusu
  • 200 ml wódki
  • 200 g cukru
  • 6 goździków
  • kawałek kory cynamonu (ok 2 cm)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
*na pewno w okolicznym warzywniaku znajdziecie coś odpowiedniego – poznacie po zapachu, chyba, że jesteście szczęściarzami posiadającymi odpowiednią gruszę we własnym lub zaprzyjaźnionym ogrodzie

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): sześć miesięcy
  • Faza 2 (wysysanie soków): około dwóch tygodni
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej kolejnych sześć miesięcy

ZASADY

Gruszki myjemy i osuszamy. Z całego naszego dobrodziejstwa usuwamy jedynie kwiatki i ogonki, a całą resztę miąższu łącznie ze skórką i gniazdami nasiennymi kroimy ostrym, nierdzewnym (lub plastikowym) nożem w grubą kostkę. Owoce wrzucamy do słoja i dodajemy przyprawy oraz wódkę wymieszaną ze spirytusem. Potrząsamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, choć zacienione, miejsce na… pół roku!

Po półrocznej maceracji nalew zlewamy, a owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy w słoju cukrem. Przez kolejne 2 tygodnie potrząsamy słojem, pomagając cukrowi ładnie wyciągnąć z gruszki ostatnie soki. Kiedy tylko cukier się rozpuści, owoce ze słoja wyjmujemy, a do wytworzonego tam syropu dodajemy nalew. Szczelnie zakręcony słój odstawiamy jeszcze na 6 dni. Nasza pachnąca nalewka będzie miała piękny bursztynowy kolor, którego przez dalszych 6 miesięcy nie zobaczymy, pozwalając jej spokojnie dojrzeć. A zatem od dziś – do zobaczenia za rok! W końcu to sport dla cierpliwych…

Advertisements