Nalewka morelowa

W Polsce najczęściej spotykamy morelę pospolitą, na szczęście nalewka na tym owocu jest bardzo daleka od pospolitości.

 

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 400 g cukru

 CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): trzy tygodnie
  • Faza 2 (maturacja): minimum sześć miesięcy

ZASADY

Owoce myjemy i osuszamy. Kiedy są już zwarte i gotowe wrzucamy je w całości do słoja, wsypujemy cukier i wlewamy wódkę wymieszaną ze spirytusem. Morele powinny być przykryte alkoholem, aby nie dostawało się do nich powietrze*. Słój stawiamy w słonecznym miejscu, poruszając nim od czasu do czasu, by pomóc cukrowi w procesie rozpuszczania.

Po trzech tygodniach nalewkę zlewamy, filtrujemy, zaś owoce zalewamy syropem, by móc ich później użyć do ciast i deserów. I gotowe! A teraz dojrzewanie!

 * przybierają wówczas nieciekawy brązowy kolor
Advertisements