Nalewka brzoskwiniowa

W tym roku w ramach eksperymentu zakupiliśmy partię brzoskwiń w kraju i nastawiliśmy nalewkę, a następnie zakupiliśmy kolejną partię brzoskwiń w słonecznej Serbii i nastawiliśmy drugą nalewkę, wkrótce przekonamy się jakie będą efekty!

 SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru
  • 800 ml wódki
  • 200 ml spirytusu

 CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (wysysanie soków): jedna noc
  • Faza 2 (słoneczna maceracja): trzy tygodnie
  • Faza 3 (ciepła maceracja): dwa tygodnie
  • Faza 4 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 5 (maturacja): przynajmniej sześć miesięcy, najlepiej dwa lata

ZASADY

Dojrzałe i zdrowe brzoskwinie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na ćwiartki i układamy w słoju zasypując cukrem. Słój przykrywamy gazą i zostawiamy na noc.

Z czterech rozbitych pestek wyciągamy nasionka i dorzucamy do słoja, całość zalewamy alkoholem, słój zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na trzy tygodnie, potrząsając nim co kilka dni*.

* zarówno nastaw jak i nalewka z czasem zmieniają kolor, nie zdziwcie się, jeśli w pewnym momencie płyn będzie różowy  

Po trzech tygodniach zdejmujemy słój ze słońca i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 tygodnie.

Po pięciu tygodniach macerowania nalewka jest gotowa by ją przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy. Smaczna jest już podczas zlewania, dlatego należy tu nałożyć na siebie szczególną dyscyplinę, bo po dwóch latach jest boska*.

 * Brzoskwiń oczywiście nie wyrzucamy, tylko dodajemy do lodów, ciast, a nawet mięsa, cokolwiek was kręci.

Advertisements