Nalewka na owocach dzikiej róży

Dzika róża jest już dojrzała i gotowa do zerwania, nie ma więc co czekać na przymrozki, bo ptaki nie będą na tyle uprzejme, by podzielić się z nami owocami.

This slideshow requires JavaScript.

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wódki
  • 400 g cukru

Czas przygotowania

  • Faza 1 (wysysanie soków): około dwóch tygodni
  • Faza 2 (maceracja): tydzień +
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

Zasady

Owoce przemrażamy przez 48 godzin, a następnie ładnie je myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ogonków oraz wąsów.* Następnie wkładamy do słoja i nakłuwamy widelcem, po czym zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pomagamy cukrowi się rozpuścić potrząsając słojem do kilka dni przez kolejny tydzień (aż do rozpuszczenia cukru, co może potrwać nieco dłużej).

*Na pytanie czy należy oczyszczać owoce z pestek odpowiem tak: jeśli musicie odprawić jakąś pokutę, to może być dobry moment, by ją odbębnić, w przeciwnym razie usuwanie pestek jest bezcelowe, nie wpływa bowiem ani na smak nalewki, ani na jej klarowanie.

Kiedy owoce wraz z cukrem wytworzą syrop, dolewamy alkohol, zakręcamy słój i powtarzamy operację przez następne dwa tygodnie. Wreszcie zlewamy nalew i filtrujemy go, choć może to nie być łatwa operacja.

Advertisements