Żenicha kresowa czyli nalewka na owocach dzikiej róży

Nalewka ta przygotowywana była w domach, gdzie mieszkały panny, gotowe wyjść za mąż. Przelewało się ją do butelek i wystawiano na widok publiczny we frontowym oknie domu.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 3/4 l spirytusu
  • 1/2 l wódki 
  • 400 ml miodu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
  • 1 łyżeczka mięty

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): pięć tygodni
  • Faza 2 (klarowanie): około dwóch tygodni
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej pięć miesięcy

ZASADY

Owoce zamrażamy na 72 godziny, po czym rozmrażamy, myjemy, obcinamy ogonki i wąsy i osuszamy. Następnie owoce nakłuwamy widelcem, wkładamy do słoja wraz z miętą, rumiankiem i goździkami i zalewamy spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pięć tygodni.

Po pięciu tygodniach nalew zlewamy, a owoce wyciskamy. Uzyskany z owoców sok przecedzamy i łączymy z nalewem.

Płynny miód mieszamy z dwoma szklankami przegotowanej wody, studzimy, dodajemy wódkę i też łączymy z nalewem.

Tak skomponowaną nalewkę rozlewamy do butelek i zostawiamy do sklarowania, a po sklarowaniu filtrujemy.

 

Advertisements