Dyniówka. Delikatna nalewka na dyni

Dynia to warzywo równie wszechstronne, co niedocenione. Doskonała zarówno na zupę, ciasto, wekowanie w occie, co i przepyszną nalewkę o lekko melonowym posmaku

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg dyni
  • 400 ml wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 200 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): trzy tygodnie
  • Faza 2 (słodka maceracja): tydzień
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej sześć miesięcy

ZASADY

Z niewielkiej, dojrzałej i aromatycznej dyni odkroić skórkę i wyjąc gąbczaste wnętrzności wraz z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć do słoja i zalać alkoholem tak, by dynia była dokładnie pokryta płynem. Słój zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na trzy tygodnie.

Po tym czasie przygotować syrop z cukru i małej ilości* przegotowanej, ciepłej wody. Syrop ostudzić i wlać do słoja na kolejny tydzień. Wreszcie po upływie rzeczonego tygodnia nalew należy odlać, przefiltrować i rozlać do butelek, uprzednio wyduszając resztę soków z dyni. Nalewkę odstawić do dojrzenia na pół roku.**

* około 100 ml
** brzmi jak szmat czasu, ale to wcale nie tak długo, jak się wydaje
Reklamy