Nalewka jabłkowa

Uwielbiamy cydr i szarlotkę, jednak wiemy, że jabłka stać na znacznie więcej

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jabłek
  • 4 goździki
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 cm kory cynamonu
  • 150 g cukru
  • 300 ml spirytusu
  • 300 ml wódki

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): sześć tygodni
  • Faza 2 (klarowanie): tydzień
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

ZASADY

Jabłka myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Kroimy na kawałki i wrzucamy do słoja wraz z pestkami. Zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawy i solidnie potrząsamy słojem, aby wszystko się wymieszało. Całość zalewamy alkoholem, w taki sposób, aby owoce były przykryte. Słój zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na sześć tygodni.

 Po wspomnianych sześciu tygodniach owoce usunąć, a nalew ostawić do sklarowania na około siedem dni.

 Po tygodniu nalewka jest gotowa do filtrowania, przelania do butelek i dojrzewania przez dalsze trzy miesiące.

Reklamy