Nalewka miodowa

Przy wyborze miodu panuje pełna dowolność, wszystko zależy od upodobań, choć im bardziej aromatyczny miód, tym intensywniejsze doznania smakowe. My użyliśmy ostrego w smaku miodu leśnego z serbskiej części Fruškiej gory.

SKŁADNIKI

  • 200 g miodu*
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wódki**
  • mała cytryna
  • opcjonalnie: odrobina gałki muszkatołowej i dwa goździki
* miód warto wcześniej odszumować, szczególnie, jeśli nie jest w formie płynnej
** nalewka jest dość mocna, jeśli więc ktoś woli delikatniejsze trunki, warto dodać 200 ml niegazowanej, niskomineralizowanej, przegotowanej wody mineralnej

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): trzy miesiące
  • Faza 2 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 3 (klarowanie): 2-3 miesiące*
* nalewka klaruje się powoli i opornie, jednak malowniczy osad zupełnie nie zaburza doznań smakowych.

ZASADY

Miód wlewamy do gąsiorka. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem: skórkę odcinamy ostrym nożykiem lub trzemy na tarce i wrzucamy do miodu, miąższ oddzielamy od błony i również dodajemy do miodu. Do całości wlewamy cały alkohol i energicznie mieszamy. Odstawiamy na trzy miesiące.

Po tym czasie filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy do sklarowania.

Advertisements