Nalewka Hipokratesa na figach

To chyba jeden z najprostszych przepisów, nalewkę robi się szybko, składniki nie są przesadnie wyrafinowane, za to smak… nieporównywalny z niczym innym

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 40 dkg suszonych fig
  • 20 jagód jałowca
  • 0,4 l czerwonego, wytrawnego wina
  • 0,4 l spirytusu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 5 dni
  • Faza 2 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej miesiąc

ZASADY

Suszone figi* kroimy na małe kawałki. Jagody jałowca** rozgniatamy. Figi i jałowiec wrzucamy do słoja, całość zalewany winem oraz spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 5 dni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy, a owoce przetwarzamy twórczo w dowolnie wybrany sposób***.

Nalewka ma smak ostry, lekko kwaskowaty, z silnie wyczuwalną, choć nie dominującą, nutą słodkich fig.

* najlepiej takie, które nie są wysuszone na wiór
** oczywiście najlepiej świeże, jednak i suszone spełnią swoje zadanie
*** wedle potrzeb i zgodnie z inwencją
Advertisements