Nalewka herbaciana

Chciałoby się już stworzyć coś ze świeżych owoców, niestety aura nie sprzyja rozkwitowi, pozostaje zatem wybrać coś z elementów bardziej dostępnych. Tym razem padło na herbatę.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 25 g liści czarnej herbaty*
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki soku malinowego (lub wiśniowego) **
  • 150 g cukru
  • 150 ml wódki
  • 150 ml rumu
* my wybraliśmy Earl Grey
** własnej produkcji lub z zaufanego źródła

ZASADY

Wodę* zagotowujemy i zalewamy nią herbatę. Parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Herbatę przecedzamy przez sitko i łączymy z cukrem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sokiem malinowym. Dolewamy wódkę i rum. Całość mieszamy, a następnie filtrujemy przez bibułę filtracyjną, przelewamy do butelki i korkujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na trzy miesiące i cierpliwie czekamy, czy nalewka spełni nasze oczekiwania, bo jak wiadomo, różnie bywa.

*najlepiej źródlaną, byle nie z kranu
Reklamy