Akacjówka

Nasze babki piekły placki z dodatkiem kwiatów grochodrzewu*, robiły z nich syrop oraz nalewki. Dziś nie uświadczymy tych rarytasów w sklepie, na szczęście kilka dobrych przepisów może przywrócić nam te zapomniane smaki.

This slideshow requires JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1 l lekko ubitych kwiatów akacji
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 cytryny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l niegazowanej wody mineralnej**

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 3 dni
  • Faza 2 (przegryzanie się): 7 dni
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej pól roku

ZASADY

Wodę zagotowujemy, wsypujemy do niej cukier i mieszamy do wytworzenia się syropu. Wywar lekko przestudzamy i ciepłym syropem zalewamy kwiaty umieszczone w słoju. Następnie wyparzamy cytrynę, ścierając żółtą skórkę (unikając albedo*** jak ognia) i dodajemy ją wraz z przecedzonym przez sitko sokiem do słoja. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez następne trzy dni.

Po trzech dniach przecedzamy nasz pachnący akacją**** i cytrusami syrop i dodajemy do niego spirytus. Przelewamy go do butelek, pozostawiamy na tydzień, a następnie filtrujemy naszą nalewkę i odstawiamy na minimum pół roku w miejsce znajdujące się poza zasięgiem wzroku i rąk.

* grochodrzew / robinia to właściwa nazwa tego, co potocznie zwiemy akacją
**o małej zawartości minerałów
***czyli wewnętrzna biała warstwa skórki owoców cytrusowych, nalewki nie lubią albedo, ponieważ pozostawia nieprzyjemny gorzki zapach oraz posmak
**** syrop pachnie bardzo intensywnie, smak na tym etapie jest jeszcze bardzo delikatny, z czasem jednak spirytus go wzmocni i doda mu charakteru.
Advertisements