Kwiatowa bzówka. Nalewka na kwiatach czarnego bzu

Czarny bez to znakomity materiał na nalewkę. Pierwsze podejście do niego czynimy późną wiosną, kiedy to oskubujemy kwiatostan, podejście drugie następuje parę tygodni później, gdy dojrzeją owoce…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1 l lekko ubitych baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 cytryny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l niegazowanej wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 7 dni
  • Faza 2 (przegryzanie się): 14 dni
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej 3 miesiące

ZASADY

Wodę zagotowujemy z cukrem. Kwiaty wkładamy do gąsiorka, a gdy syrop będzie gotowy studzimy go i zalewamy nim kwiaty. Następnie wyparzamy cytrynę i dodajemy do całości cienko obraną żółtą skórkę. Przykrywamy gąsiorek gazą i pozostawiamy w słonecznym miejscu przez następny tydzień.

Po tygodniu przecedzamy syrop przez sito wyłożone gazą i łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz spirytusem. Pozostawiamy na dwa tygodnie, w tym czasie regularnie potrząsając gąsiorkiem. Po tym czasie filtrujemy nalew przez bibułkę filtracyjną i rozlewamy do butelek. Trunek winien dojrzewać przez przynajmniej trzy miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu. Potem można śmiało pić! My jednak poczekamy około roku, by mieć pewność, że wszystkie składniki perfekcyjnie się przegryzły.

Reklamy