Morelówka

Lipiec to czas dojrzewających moreli. My trafiliśmy na tak aromatyczne i soczyste, że z trudnością udało nam się powstrzymać przed konsumpcją jeszcze przed zaprawieniem

This slideshow requires JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg moreli
  • 350 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wódki

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja 1): miesiąc
  • Faza 2 (maceracja 2): 2 tygodnie
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej pól roku

ZASADY

Morele myjemy i osuszamy, a następnie przekrawamy je na połówki i usuwamy pestki. Jedną czwartą pestek zachowujemy, resztę możemy wyrzucić. Owoce oraz zachowane pestki wkładamy do słoja przesypując warstwowo cukrem, po czym całość zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, nie zapominając by co kilka dni potrząsać naczyniem.

Po miesiącu zlewamy płyn, a do moreli dodajemy wanilię, rozłupujemy też 1 lub 2 pestki a ich posiekaną zawartość również dodajemy do słoja z morelami, zaś całość zalewamy wódką, zakręcały słój i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy zawartość słoja przez sito, wyciskając dokładnie owoce. Łączymy z wcześniej odlanym nalewem spirytusowym, filtrujemy i przelewamy do butelek. Teraz następuje moment najtrudniejszy, czyli konieczność odstawienia butelek w ciemne i chłodne miejsce, gdzie nasza aromatyczna nalewka będzie dojrzewać przez kolejne pół roku.

Advertisements