Malinówka z ginem

Była już klasyczna malinówka oraz malinówka z rumem, teraz pora na małe jałowcowe szaleństwo.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 100 ml ginu*
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (słoneczna maceracja): 2 tygodnie
  • Faza 2 (ciepła maceracja): 2,5 miesiąca
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): 3-6 miesięcy

ZASADY

Dojrzałe i zdrowe maliny płuczemy i delikatnie osuszamy. Następnie wkładamy maliny do słoja i zasypujemy je cukrem. Potrząsamy lekko słojem, tak, by cukier oblepił owoce, po czym wlewamy wódkę wymieszaną ze spirytusem oraz gin. Zakręcamy słój i przez następne 2 tygodnie trzymamy go w nasłonecznionym miejscu, potrząsając nim od czasu do czasu. Po tym czasie przenosimy słój w ciepłe miejsce, jednak z dala od słońca i nie zapominamy o potrząsaniu, aby nasza nalewka się nie nudziła, ponieważ będzie tam stać przez kolejne 2,5 miesiąca. 

Po tych długich trzech miesiącach płyn odlewamy, a owoce odsączamy przy użyciu gazy, by wyciągnąć z nich jak najwięcej soku. Mieszamy nalew z odciśniętym sokiem, filtrujemy i przelewamy do butelek, po czym odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, często zwane piwniczką, na kolejne trzy do sześciu miesięcy.

* wybór ginu jest rzeczą gustu, my polecamy jednak lubuski, dobry, bo polski 😉
Reklamy