Smorodinówka kresowa

Czarna porzeczka zapobiega przeziębieniom, zwalcza uczucie zmęczenia, wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne oraz reguluje pracę układu pokarmowego. A zatem, szypułkujemy i do dzieła!

This slideshow requires JavaScript.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 250 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • mały kawałek laski cynamonu
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • kilka małych listków porzeczki (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja alkoholowa): dwa miesiące
  • Faza 2 (maceracja słodka): tydzień
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej pól roku

ZASADY

Wybieramy mocno dojrzałe i zdrowe owoce, które po umyciu i osuszeniu szypułkujemy. Następnie wrzucamy je do słoja i lekko je nagniatamy. Po operacji nagniatania do słoja dodajemy również goździki, wanilię oraz cynamon, a także wódkę wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na dwa miesiące. W tym czasie potrząsamy słojem raz na kilka dni.

Po upływie dwóch miesięcy zlewamy do butelek wytworzony płyn, natomiast owoce pozostawiamy w słoju, dodając do nich cukier wraz z miodem. Odstawiamy owoce na około tydzień, chyba, że pogoda będzie wyjątkowo niesprzyjająca i okaże się, że cukier potrzebuje trochę więcej czasu, by się rozpuścić. Kiedy to się stanie, za pomocą sita odcedzamy syrop z owoców i łączymy go z wcześniej odlanym alkoholem, filtrujemy, rozlewamy do butelek (nie rozlewając przy tym nalewki po stole) i odstawiamy na pół roku w chłodne i ciemne miejsce, by mogła sobie spokojnie dojrzeć.

Advertisements