Pigwówka kresowa

Rok temu przygotowywaliśmy nalewkę na pigwie i dzikiej róży, po czym zapomnieliśmy o umieszczeniu przepisu na stronie. Ponieważ sezon na oba owoce w pełni, nadrabiamy to niedopatrzenie.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 250 g dzikiej róży
  • 250 g pigwy
  • 400 g cukru
  • 400 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja słodka): tydzień
  • Faza 2 (maceracja właściwa): miesiąc
  • Faza 3 (filtrowanie): jeden wieczór
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej pól roku

ZASADY

Pigwę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, Owoce dzikiej róży również myjemy i oczyszczamy z wąsów. Co bardziej cierpliwi nalewkarze mogą wydrylować różę, natomiast osoby nie mające problemów z nadmiarem wolnego czasu, mogą tylko owoce lekko ponakłuwać. Całość wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Odstawiamy w słoneczne miejsce aż do rozpuszczenia cukru, czyli na około tydzień. W tym czasie potrząsamy słojem regularnie.

Po tygodniu, do owoców i wytworzonego syropu, dolewamy alkohol, dodajemy cynamon i goździki, po czym żywo wstrząsamy słojem, aby wszystko się dobrze wymieszało. Odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce na cztery tygodnie. Kiedy nalewka będzie już gotowa, usuwamy owoce, filtrujemy nasz złoty płyn i przelewamy do butelek, by sobie w nich spokojne odpoczywał i nabierał smaku i aromatu przez kolejnych sześć miesięcy.

Reklamy