Nalewka z czeremchy

Czeremchę trudno niestety kupić w sklepie, pozostaje zatem własnoręczne jej zrywanie. Wysiłek jednak się opłaca, bo to ciekawy owoc o przyjemnym, słodkim smaku, idealnie odnajdującym się w nalewkach i likierach.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 700 g owoców czeremchy
  • 200 g cukru
  • 500 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja słodka): 3-4 dni
  • Faza 2 (maceracja właściwa): 7-10 dni
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

ZASADY

Owoce starannie przebieramy, zostawiając tylko te zdrowe i dojrzałe, płuczemy i osuszamy, a następnie wkładamy do słoja. Zasypujemy owoce cukrem, ponieważ czeremcha jest z natury dość słodka nie trzeba używać go zbyt wiele. Po około trzech dniach powinien wytworzyć się syrop. Kiedy będzie miał już gładką konsystencję przelewamy go przez sito do butelki i dolewamy do niego spirytus. Pozostałe w słoju owoce zalewamy natomiast wódką, zakręcamy, potrząsamy i zostawiamy na tydzień. Po tym czasie odlewamy płyn znad owoców i łączymy go ze spirytusowym syropem. Całość przelewamy do butelek i odstawiamy do chłodnej piwniczki na ładnych kilka miesięcy.

Reklamy