Głogówka

Kiedy tworzymy nową nalewkę czasem efekt nas rozczarowuje, innym razem przepis okazuje się strzałem w dziesiątkę. Głogówka była jednym z tych pozytywnych zaskoczeń. Intensywny smak i aromat podbity cynamonem i skórką z cytryny to czysta radość dla kubków smakowych.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 400 g owoców głogu
  • 200 g cukru
  • 300 ml wódki
  • 100 ml spirytusu
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • otarta skórka z jednej cytryny

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (mrożenie): 3-4 dni
  • Faza 2 (maceracja): 4 tygodnie
  • Faza 3 (maceracja słodka): około 14 dni
  • Faza 4 (maturacja): przynajmniej sześć miesięcy

ZASADY

Zdrowe owoce głogu zrywamy jesienią, kiedy już pięknie dojrzeją. Następnie myjemy je i starannie odkrawamy obie końcówki. Kiedy owoce obeschną, wkładamy je do zamrażarki i przemrażamy przez kilka następnych dni. Po wyjęciu głogu z zamrażalnika rozkładamy owoce na bawełnianej ściereczce i pozwalamy im spokojnie rozgrzać się do temperatury pokojowej. Rozmrożone wrzucamy je do słoja, wraz z cynamonem, otartą z cytryny skórką i goździkami, a całość zalewamy alkoholem. Tak przygotowany nalew zostawiamy w ciepłym i ocienionym miejscu na cztery tygodnie.

Gdy miesiąc minie odlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem. Zakręcamy słój i pozostawiamy na około dwa tygodnie na słońcu (do czasu, gdy cukier się rozpuści, w czym możemy mu pomóc potrząsając słojem w wolnej chwili). Gdy cukier zostanie przerobiony na formę płynną, przecedzamy nasz syrop przez sito usuwając owoce i łączymy go z wcześniej przygotowanym nalewem.

Gotową nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku do piwnicy, czekając aż czas wyciągnie z niej wszystko, co najlepsze.

Advertisements