Nalewka magnoliowa

Kwiaty magnolii wyglądają niezwykle efektownie, kiedy pojawiają się wczesną wiosną na drzewach. Czas sprawdzić, czy równie efektownie smakuje. Oto przepis dla nieśmiałych – na jedną butelkę.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • jeden mały kwiat magnolii
  • 100 g cukru
  • 200 ml wódki
  • 450 ml czerwonego, półwytrawnego wina
  • 1/2 laski wanilii

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 2 tygodnie
  • Faza 2 (filtrowanie): migusiem
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej rok

ZASADY

Kiedy tylko wybuchnie wiosna, pilnie obserwujemy magnolie, wyszukujemy ładny okaz i zrywamy jeden kwiat (do naszej nalewki wystarczy mały, lub połowa dużego). Płatki kwiatu kroimy w paseczki, wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i dodajemy posiekaną wanilię. Następnie całość zalewamy winem, na koniec dodajemy wódkę. Słój zakręcamy i odstawiamy na około 2 tygodnie.

Po upływie dwóch tygodni filtrujemy nalewkę, wlewamy do butelek i odstawiamy na kolejny rok, by spokojnie ujawniła wszystkie swoje możliwości.

Reklamy