Jaśminówka

Jeśli lubicie herbatę z dodatkiem jaśminu, na pewno nie oprzecie się i nalewce intensywnie pachnącej tymi kwiatami.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 250 g kwiatów jaśminu
  • 500 ml wódki
  • 500 ml spirytusu
  • 200 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 ml wody źródlanej

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 3 tygodnie
  • Faza 2 (przegryzanie): 3 dni
  • Faza 3 (maturacja): przynajmniej trzy miesiące

ZASADY

Kwiaty jaśminu należy zrywać wczesnym rankiem, dbając o to, by płatki były suche. Niestety nalewka wymaga mrówczej pracy związanej z obrywaniem płatków, gdyż tylko one, bez żółtych pręcików, mają znaleźć się w słoju. Najlepiej robić to w dobrym towarzystwie, przy zacnym trunku, by pracę sobie osłodzić. Kiedy już płatki są oberwane przekładamy je do słoja i zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na trzy tygodnie, często w tym czasie potrząsając słojem. 

Po upływie wspomnianych 21 dni odcedzamy płyn, dokładnie wykręcając płatki. Następnie zagotowujemy 2 szklanki niegazowanej wody mineralnej, dodajemy do niej miód, dokładnie mieszamy i odszumowujemy. Po ostudzeniu płynu dodajemy sok z cytryny i łączymy całość z jaśminowym nalewem. Odstawiamy na 2-3 dni, by wszystko ładnie się przegryzło, po czym rozlewamy do butelek. Już po trzech miesiącach można zacząć pierwszą degustację. Nalewka spisuje się również znakomicie jako dodatek do deserów.

 

Reklamy