Nalewka truskawkowa angielska

Truskawka, jak wiadomo, nie jest gwiazdą przetworów, a w nalewce dojrzewa bardzo długo. Dajemy jej jednak jeszcze jedną szansę. Tym razem będzie delikatna jak kompocik.

This slideshow requires JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • skórka i sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 500 ml wódki

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (puszczanie soku): 1 godzina
  • Faza 2 (maceracja): 3 dni
  • Faza 3 (klarowanie): 7 dni
  • Faza 3 (maturacja): 2-3 miesiące

ZASADY

Dojrzałe i pachnące truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i osuszamy. Następnie rozgniatamy w misce, dosypujemy cukier i zostawiamy na godzinę. W tym czasie wszystko nam się ładnie połączy, a truskawki puszczą sok.

Po godzinie masę przekładamy do słoja, dodajemy wódkę, wodę, skórkę otartą z limonki oraz pomarańczy i sok z limonki. Słój przykrywamy gazą, uszczelniamy gumką recepturką i odstawiamy na kolejne 3 dni w chłodne i ciemne miejsce, pamiętając, by potrząsać naczyniem co parę godzin.

Po trzech dniach przecedzamy nalew przez gęste sito i przelewamy z powrotem do umytego i osuszonego słoja, zakręcamy i odstawiamy do sklarowania. Po tygodniu filtrujemy przez bibułę filtracyjną, rozlewamy do butelek i zakręcamy, po czym wynosimy do piwnicy na 2-3 miesiące.

To chyba najlepszy znany nam przepis na truskawkówkę. Nalewka ma przepiękny zapach, bardzo intensywnie truskawkowy, w smaku jest natomiast bardzo łagodna, delikatnie słodka i orzeźwiająca, wyciąga z owoców wszystko, co najlepsze.

Advertisements