Czereśniak

Czereśnie nie są tak wdzięcznym tematem nalewek jak wiśnie, jednak wzbogacając ich słodycz o nutę limonki, możemy również osiągnąć ciekawe efekty smakowe.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 500 g cukru
  • sok z jednej limonki
  • 1 litr wódki

CZAS PRZYGOTOWANIA

  • Faza 1 (maceracja): 1 miesiąc
  • Faza 2 (puszczanie soków): 7 dni
  • Faza 3 (klarowanie): 7 dni
  • Faza 3 (maturacja): 3-6 miesięcy

ZASADY

Dojrzałe i zdrowe czereśnie płuczemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Wrzucamy do słoja w całości, nie drylując, to nada naszej nalewce nieco wytrawnego posmaku. Całość zalewamy wódką, słój zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, co parę dni potrząsając naczyniem, żeby się czereśniom nie nudziło w zalewie.

Po miesiącu zlewamy płyn do butelek i dodajemy do niego sok z limonki*. Butelki wstawiamy do lodówki. Tymczasem do czereśni dodajemy cukier**, zakręcamy ponownie słój i odstawiamy go w ciepłe miejsce, czekając aż cukier się rozpuści, co powinno mu zająć około tygodnia.

Kiedy wytworzy się syrop, zlewamy go i łączymy z odpoczywającym w lodówce alkoholem, odstawiamy na kolejny tydzień do sklarowania, po czym filtrujemy nalewkę przez filtry do kawy, przelewamy do butelek i zanosimy grzecznie do piwnicy, gdzie zapominamy o niej na przynajmniej trzy miesiące.

*dzięki temu nasza nalewka będzie bardziej wyrazista
**jeśli owoce były bardzo słodkie warto zredukować ilość cukru do 300-400 g
Reklamy